Telefon
WhatsApp

Ortodontik Tedavi

Ortodontik Tedavi

Ortodonti, diş ve çene iskeletinin bozukluklarını teller, şeffaf plaklar veya çeşitli apareyler ile tedavi etmeyi amaçlayan diş hekimliği dalıdır.

Ortodontik tedavide daha iyi bir gülüş estetiği sağlamakla birlikte hastalara doğru çiğneme fonksiyonunu kazandırırız. 

Çapraşık dişleri fırçalamak düzgün sıralanmış dişlere göre daha zordur. Çapraşık dişlerde gıda artıkları daha fazla birikir, diş dizisinin dışında kalan dişler daha fazla travmaya maruz kalabilir. Bu da diş çürüklerine, dişeti problemlerine neden olabilir. Bu nedenle 6 yaşından itibaren ortodontik muayene yapılması önerilir.

 

Ortodontik Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Ortodontik bozukluklar hareketli apareyler; metal, porselen ya da lingual braketler; şeffaf plaklar gibi bir çok yöntemle tedavi edilebilir. Hangi yöntemin uygulanacağına ortodontik bozukluğun şiddetine, kişin yaşına, dişlerin sürme durumuna, hastanın alışkanlıklarına ve estetik beklentilerine göre karar verilir.

 

Tel Tedavisi

Sabit ortodontik tedavide braket denilen ortodontik apareyler dişler üzerine tek tek yapıştırılarak belirli özellikleri olan tellerle birbirine bağlanır. Bu şekilde dişlere minimal ve kontrollü kuvvetler uygulanarak dişlerin kemik içinde hareket etmeleri sağlanır. 

 

Şeffaf Plak Tedavisi

Şeffaf plaklar diş görünümünden memnun olmayan fakat tel takmak istemeyen kişiler için konforlu ve estetik bir tedavi seçeneğidir. Hastalardan 3 boyutlu dijital tarama alınarak tüm tedavi süreci bilgisayar programında dişlerin hareket ettirilmesi ile ortodonti uzmanınız tarafından planlanır. Her aşama için ağız içinde nerdeyse görünmeyen takılıp çıkarılabilen plaklar üretilir. Plaklar ortodontist kontrolünde belirli periyodlarda değiştirilerek başlangıçtan bitime kadar kullanılır ve bu sayede dişler ideal pozisyonlarına taşınmış olurlar.

Şeffaf plaklar neredeyse hiç görülmez. Takılıp çıkarılabilir olduğundan yiyecek kısıtlaması yoktur. Hijyenik, konforlu ve öngörülebilir bir tedavi yöntemidir. 

 

Diğer Ortodontik Apareyler

Alt ve üst çene arasında iskeletsel uyumsuzluk bulunan hastalarda, dişlerin düzeltiminin haricinde çene iskeletinde düzeltim hedefleniyorsa sabit veya hareketli ortodontik apareyler kullanılabilir. İskeletsel bozukluğun türüne ve şiddetine bağlı olarak hareketli veya sabit üst çene genişletme apareyleri, yüz maskesi, dil tutucu gibi apareyler sabit veya şeffaf plak tedavilerine ek olarak uygulanır.

 

Ortodontik Tedavi Sonrası Pekiştirme

Ortodontik tedaviniz bittikten sonra dişlerin çevresindeki sert ve yumuşak dokuların adaptasyonu yaklaşık 2 sene sürmektedir. Tedavi bitiminden sonra dişler üzerine binen kuvvetlerin dengesiz olduğu durumlarda dişlerde tekrar ufak hareketler oluşabilir ve bunun sonucunda bir takım bozuklukluklar, çağraşıklık veya boşluklar görülebilir. Bu bozulmaları engellemek amacı ile tüm ortodontik tedavilerin sonunda dişlerin iç kısımlarına sabit bir pekiştirme teli yerleştirilir ve hastaya bir süre kullanması için koruyucu şeffaf plaklar uygulanır.

Tedavi bittikten sonra pekiştirme döneminde doktorunuzun tavsiyelerine uymanız, olası bozulmaları önlemek açısından çok önemlidir.